Pages

come with me ;;)

Wednesday, December 16, 2009

Bicara Bumbung

Salam...
Hype,,, adoiyaa... sudah agak lama blog ini tak di'update' bukan? Ini la yang jadi kalau dah penyakit MALAS datang lagi, ngee~
Ok la. Sementara bosan tunggu cheeseburger masak *main game je pun, hikhik*
meh nak story mory sikit pasal Bicara Bumbung ni.


Novel ni saya beli time habis final exam hari tu lagi. Minggu ni baru betul-betul mula baca dan baru saja habis baca. Nak kata saya ni minat baca novel, tak ada la sangat pun. Entah! tak tahu kenapa tiba-tiba tergerak hati nak beli ini novel masa jalan-jalan kat Jalan TAR hari tu. Mungkin time tu tengah fening-fening langau lagi angkara final exam punya pasal. Hee~
Lagi-lagi bila tengok penulis dia adalah Hlovate, apa lagi *demam aA+bB yang masih tak sembuh-sembuh*

Comment : Best woo tapi aA+bB tetap no 1, ngee~
Macam novel hasil Hlovate yang sebelum ni, penulisan yang santai namun masih banyak pengajaran yang diserap walaupun kadang-kadang hanya disampaikan dalam bentuk lawak.
Waaaahhh,,, banyak hadis-hadis dan surah-surah yang dijadikan panduan di sini *mahu tak berdiri bulu roma*
Yang paling rock... hero dengan heroin yang slumber habis. Saya suka, saya suka :)


Rooftop Rant...
lontarkan
...kalau tidak ia meracun
kongsikan
...walau hanya pada awan-awan

Mereka berbicara di atas bumbung
Episod hidup memang berbeza, tapi cerita mereka masih selari! they're in the same boat, different cabin

Allah tak akan bebankan hamba-Nya dengan
apa yang dia tidak mampu! when faith is put at test
******************************************************************
Rooftop Rant... Kisah bermula apabila 'jaded Jade in the middle' bertemu dengan 'unwanted Trisy' di puncak Wisma Topaz.
Masing-masing ingin mencari ketenangan. Di sini, mereka dipertemukan lalu terjalin sebuah ikatan persahabatan yang tak disengajakan.
Di sini juga bicara antara mereka bermula.
Mereka saling mempercayai, saling berkongsi, saling memahami, saling mengambil berat...*there're time when strangers are like family and family are like strangers*

****************************************************************** 

Mohd Zaid Mohd Tajuddin/Jade...
Seorang yang hebat dalam melakar luahan rasa di dada sketchbook.
Dia dihimpit kekecewaan apabila keluarganya tidak memahami minatnya untuk menjadi seorang kartunis kerana mereka merasakan kerjaya seperti itu tak mampu menjamin masa depan yang cerah.
Oleh sebab itu, dia sentiasa dibandingkan dengan along dan adiknya yang cemerlang dalam bidang akademik.

Khairul Batrisyia Mazni/Trisy...
Seorang gadis yang hidup dalam keluarga yang penuh dengan kemewahan.
Namun, wang bukan segalanya...
Dia sangat dahagakan perhatian ibu bapa dan kasih sayang adik-beradiknya yang masing-masing dengan urusan dunia mereka.
Di villa mewah yang ketandusan kasih sayang itu, hanya Buk Jah (pembantu rumah) menjadi tempat dia menumpang secebis kasih.

****************************************************************** 
Jade & Trisy...
Hidup mereka tak begitu mudah. 5 tahun mereka terpisah demi menuntut sebuah kehidupan yang lebih baik, demi mengejar mimpi... 'eternal happiness'.
Jade adalah kekuatan Trisy dan Trisy adalah sumber inspirasi Jade.
Segala kepayahan dilalui dan usaha keras dilakukan semata-mata ingin mengubah kehidupan mereka *live well or live hell? we choose*

******************************************************************

And they chose. Berkat usaha, doa dan tawakal...

Jade telah berjaya membina tapak yang kukuh dalam industri hasil jasa Trisy memperkenalkan dia dengan seorang yang mampu membawa dia jauh dalam bidang yang dia impi-impikan selama ini pada 5 tahun lepas.
Dengan menjadikan Trisy sebagai sumber inspirasi, segala peluang yang datang direbut sebaik mungkin sehingga kini dia dikenali dan hasil seni nya menjadi perhatian ramai.

Trisy, dari seorang budak punk yang smoking... Kini dia telah berubah menjadi Batrisyia yang sentiasa menjaga aurat dan pandai memelihara diri.
Setelah bergelut dengan segala kesukaran berbekalkan tiupan semangat Jade serta bimbingan agama daripada Atok, Opah dan Pak Su nya.
Dia mampu berdiri kukuh dengan usahanya dalam bidang akademik hingga membawa dia ke bumi Aberdeen demi mencapai cita-citanya sebagai seorang guru.

****************************************************************** 
Superb ending...

Mereka dipertemukan kembali dengan izinNya setelah 5 tahun terpisah.
Banyak yang sudah berubah. Bukan sahaja kejayaan di dunia yang mereka tuntut, namun akhirat yang hakiki.
Terlalu banyak cerita yang ingin dikongsi sepanjang 5 tahun tak bersua.
Namun dalam keadaan begitu, mereka tak tahu bagaimana kisah-kisah itu ingin disusun keluar dari mulut *awkward*

Favorite part...

Dialog slumber Jade...
"Kau tahu aku memang tak pernahnya good with words, kan?"
"Aku dah cakap dengan Pak Su aku nak jaga kau"
"Aku nak jaga kau sebab aku sayang kau. Be my wonderwall?"

Glurp! Pengsan. Ngee ^^. Tamat untuk babak itu dengan pertanyaan yang tergantung di situ.

Kisah Trisy pulak...
"Pak Su!"
"Trisy? Apa hal?"
"Pak Su... Trisy..."
"Kenapa ni?"
"Trisy nak kahwin!"

Hurk??? Wah,,, kah3 boleh bikin sakit jantung. Slumber rock je kan. Yay! Trisy terima jugak. bEst! bEst! bEst!

Walaupun tempoh itu menjadi penyebab terbinanya jurang antara mereka, tapi bak kata Pak Su...
"You guys've got a lifetime to catch up"

Alhamdulillah... Akhirnya Jade dan Trisy disatukan dengan ikatan perkahwinan :)
"Tell me your dreams"
"Eternal happiness"
"Here and hereafter, Insya-Allah"
"Amin"

6 003 people care:

Fza.ithu.Zazha said...

whoah!
cmbest!

senydream said...

ermm..aku bru j terpkir nk post pasl nvel y aku ska tgk2 mu post dlu dah,huhu3...sdey nyer xpe la len kali r post pasl nvel...tp besh r ayat2 mu gne

zEri sAfEerA said...

Fza.ithu.Zazha, mmg bez pon. tp bc aA+bB dulu yep. ngee >_<

zEri sAfEerA said...

Issareni, owh yeke??? mu pon ade bc novel ni ey? xpe, stiap org cite x same. aku dgn care aku :)

mrmrsloverbox said...

awk nie memang suka baca buku novel ye..

zEri sAfEerA said...

mrmrsloverbox:soaln cepucemas. hehehe,,,sgt x mnat bc.tp hlovate punye pasal, bc jgk. ngee ^^