Pages

come with me ;;)

Sunday, May 23, 2010

Don't Judge the Content by its Title

Alright, it's time for sharing. As i mentioned here recently, before i went to programme 'Simposium Budaya Islam Darul Iman', I spent my time at my aunt's house for about 4 days *if i'm not mistaken*. I was so excited to see my little cousin, Hazim walks.

Unfortunately when I stepped in into the house, I found that he was sleeping -_- Zzzz
"Owh, he doesn't look chubby anymore"
Since i had nothing to do, then I slept. Bila dah agak nak nyenyak tu, dengar la suara makcik saya cakap dengan Hazim *walaupun Ajim tak pandai cakap lagi, hee ;)*

Then, I woke up
"Ajim...". He seemed so surprised for my presence. He stared at me with his innocent eyes. Tried to identify who is a lady with bunk face in front of him right now. Kept recalling the memories remain between us. Slowly he approached me even he himself was unsure with the action he took. I was waiting with full of curiosity. My heart kept asking "what is he going to do to me?" kiss me? hug me? or beat me??? Hahahaha =))

As he sat right close to me, he tried to point something to my face. I lowered my head so that he could reach me. Without my expectation, he touched my nose with his little finger then smiled. Out of our control, my aunt and me burst out laughing Hahahahah,,, so super duper cute right? Ouwh my Hazim
For that, he left me and crawled towards his mom. Ngee,, my little hazim get blush ^^. It is an awesome ice breaking ever :D. Hee,,, actually this is not related to the title of this entry but it just for the introduction.

Lets back to the title. Al-kisah,,, One night at my aunt's house, while we were having late night talks, she showed me the latest book she bought. She asked me to read that book since she thought that i might be gain lots of moral values through it. Nak tahu buku apa? Ni diaaa...


Hurm,,, actually sudah lama saya tahu pasal kewujudan buku ni. Tapi tak rasa nak baca pun sebab apa yang bermain dalam dalam kepala ni??? Buku ni mesti pasal kahwin. Persediaan ke gerbang perkahwinan dan macam-macam lagi la pasal rumah tangga ni.

Nak dijadikan cerita... 1 malam ni saya pergi la 1 ceramah yang diberi tajuk MUHASABAH CINTA. *waah,,, bukan cinta itu yup*. Ustaz yang sampaikan ceramah ni sangat best and up-to-date. Kagum dengan cara ustaz ni 'relate'kan sesuatu keadaan dengan situasi semasa. Setiap contoh yang diberi terasa sangat dekat dengan diri remaja.

Bila sudah mula jatuh cinta dengan ceramah ni, baru la saya tahu rupa-rupanya ustaz ni la penulis buku di atas. Time tu mula la tergedik-gedik rasa nak bercinta dengan buku ni, mia,,,hahaha =)). Okies, actually my roommate has this book but because of time constraints, so i don't have the opportunity to read it before. Yela... for me, baca buku ni perlukan masa yang betul-betul tenang. Kalau tak, tak boleh fokus. Feel pun susah nak dapat. Betul tak???

Tak sangka pulak makcik saya pun ada buku ni and it just came at the right time. Thus, bila sudah dapat peluang ini, maka dengan ini bermula la kisah percintaan Azri Safirah dengan AKU TERIMA NIKAHNYA. Honestly, i actually was influenced much by my aunt to read it :).
Kan betul apa yang saya cakap. Bila dah baca pada masa yang sesuai, maka sangat mudah saya sedut *srrruuuupppp* isi kandungannya. 1 hari pun dah habis baca. GOOD JOB zEri!

My comment... refer la to the title of this entry n_n. Tak dapat disangkal lagi apa yang makcik saya cakap. Buku ni memang THUMBS UP. Filled with lesson and advice. It's more to motivation. Setiap pengajaran dan nasihat yang diselitkan buat saya terfikir tentang kebenaran. Has calling me back to reality. Yup,,, ini la kebenaran yang terjadi hari ni, tika dan saat ini.

Kesimpulannya, this book is not just about marriage. Besides the writer shares about his experience himself, but at the same time ia nya sangat sesuai bagi remaja macam saya ni untuk baca supaya dapat fikir dan mencari sejauh mana kebenaran setiap tindak-tanduk yang kita lakukan. *ehem2,,, terkeluar bidang dah aku ni nampaknya. sorry*

Sharing is caring kan? So, saya nak share la sedikit one of part yang paling menyengat dan melekat kat kepala ni. Overall, it has touched my heart. Seriously...


"Sebelum kamu sentuh seorang perempuan yang kamu angkat sebagai bidadari hidupmu itu tanpa ikatan sah yang menghalalkannya, fikirkan kembali sakitnya ibu perempuan itu mengeluarkannya dari perut bersabung nyawa. Sanggup merisikokan mati, demi melahirkan seorang anak perempuan yang suci bagai kain putih. Hari ini kamu yang muncul tiba-tiba dalam hidupnya itu, mahu mencemarkan perempuan itu??? Tergamak kamu???
Teruskan... Jika kalian cukup macho untuk membuktikan diri kalian memang tak pernah peduli pada perasaan ibu yang membawa kalian datang ke dalam kehidupan ini. Pada kesakitan dan derita mereka, pada usaha mereka memilih pakaian, makanan, ubat, rumah dan pelajaran yang terbaik selama ini. Kerana nafsu kalian adalah satu-satunya yang terpenting pada tika dan saat ini.
"

Ada yang terasa? Silakan.

Pelikkah cinta tanpa berkenalan, keluar makan-makan, berbalas emel dan sms??? Itu lah kisah Hasrizal Abdul Jamil :)

4 003 people care:

fatalist said...

ZERI, aku bca dh buku ni...mmg thumbs up 1000x..dulu masa aku baca buku ni aku jdi sentiasa terfikir dgn ape y berlaku skrng..kalo blh nk la cara y dia ckp tu...nk suggeat 1 book ke mg
'pemilik cintaku selepas Allah n rasulallah.

zEri sAfEerA said...

huhu,,,2 r fareha. aku kagum ngak. ye buat kite pk n sedo. mu lagi r, sbab duk ovrseas. msti lagi napok realiti die.
hehe,,,tengs 4 suggestion... Insya-Allah 6ti aku carik. rindu mu la;)

fatalist said...

rindu mg jgk

zEri sAfEerA said...

cepat balik msia. hehe ;)