Pages

come with me ;;)

Thursday, November 4, 2010

Malacca Oh Melaka

Salam... Hye,,, I'm here again la. Dalam entry sebelum ni org saya ada cakap nak story mory pasal trip ke Melaka kan? So, here we go...


Trip ni under subjek Olerikultur sebenarnya. Orang Terengganu sebut Olericulture, hikhik ^^. Tahu tak olerikultur tu apa??? Eh, mesti la tahu kan. Tapi kalau nak tambah knowledge, boleh la [klik di sini].

6.30 pg kami dah terpacak kat kolej Serumpun. Kena bertolak awal sebab kami akan pergi 2 tempat. 2,2 kat Melaka. Ini 1st place yang kami pergi.


Taman Buah-Buahan Tropika Melaka di Selandar

Sebelum kami dibawa ke ladang sayur-sayuran, kami diberi taklimat ringkas terlebih dahulu oleh En Chong.


Yang tengah pegang mic tu la En Chong. En kat sebelah dah tengok jam nampaknya. Hehe :p

Wuisy,,, time ni punya la semangat salin nota. FULL 3 m/s. Hee ^^ mahu tak risau orang sebelah, depan, belakang. kuikuikuikui,,, :p

Bila dah agak-agak nak lena tu dan En kat sebelah tu pun dah asyik tengok jam kat tangan *sila rujuk 2nd pic, hehe*, kami dibawa pula oleh En Shukri ke ladang terdekat. Tak berapa nak dekat la. Lagi-lagi bila kena jalan kaki kan. Ladang kat sini berukuran 165 hektar... Luas mata memandang.

Okeyh,,, oleh sbab Ezad di level excited state, maka terlindung saya yang berbaju pink di belakang. Tak apa,,, sabar yup zEri. Budak-budak, memang macam tu. Kwang3 :)


YES! Kali ni saya tak terlindung lagi. Sebab itu la saya mampu tersenyum gembira walaupun sedang mendaki curam 8)


Turn saya pula yang jadi camerawoman. Amboi-amboi,,, bukan main lagi Dayah. Bukan 1, tapi siap double peace tu. Nasib baik tak ada tiga tangan. Kalau tak, triple peace mungkin? Ngee :p


Anda semua. Bolehkah anda fokus 2 gadis di tepi sana? Kegigihan terpancar dari riak wajah mereka, bukan? Semangat betul. Bagus. Keep it up ;)



Aik? Ni siapa pulak? Haaa ini la salah seorang petani kat sini, En Gan. Banyak juga yang dia share pada kami. Katanya, kita perlu tahu kehendak semasa pasaran kalau nak dapatkan keuntungan maksimum. Saya tertarik dengan statement dia yang ini, "Kalau ada petani yang cakap jual sayur tak untung, semua tu tipu. Ni semua sebab mereka tak jujur. Mana mungkin jual sayur tak untung? Negara kita sendiri pun import juga sayur dari luar. Itu maknanya pengeluaran sayuran kat negara kita masih tak cukup menampung permintaan."


Panjang pendek kata... nak 1000 daya, tak nak pada rokok. LIHAT. Dengan berbekalkan modal RM3000, kini En Gan sudah boleh mengupah 6 orang pekerja dan beberapa hektar tanah. Dalam 1 hari, dia boleh harvest 500 kilo hasil dalam masa 2 bulan.

Sebelum gerak...

WAJIB! Hoho ^.^


Kemudian, kami bergerak ke...

Melaka Tropical Fruit Farm, Sg Udang. Eh, cari saya kah? JANGAN! Saya memang tak ada pun dalam gambar ni. Mia,,,hahaha :)) Jangan perasan la zEri. Tak ada orang cari kamu :p

Di sini, kami dibawa ke tempat projek tanaman fertigasi pula. MASIH kena jalan kaki. Aik, terjumpa pula dia ni...

Anda semua kenal kah dia ni? Saya cakap awal-awal memang saya tak kenal. Cantik kan eye shadow dia. Maybelline kah? Wooo~


Nak kena dengar taklimat ringkas lagi. Time ni saya dah tak excited nak salin. Nota pun dah tak ada kat tangan. Orang lain apatah lagi kan? Hakhak *macam la kau rajin sangat zEri oi*

Tapi tak bermakna kami tak excited untuk ini...

BERAKSI! Kami mahu lagi...


Nak lagi? Boleh...

Masih mampu??? Mestilah...


Turn mereka... JELEZ :( Siap kamu semua


Hakhak :)) tiba la turn kami pulak. Boleh tak jangan cakap apa-apa? Nak lebih afdhal, cakap dalam hati saja yup ;)

Kami pulang dengan sedikit kekecewaan bila plan untuk singgah di Bandar Hilir, diCANCEL :(



Kami merakamkan jutaan TERIMA KASIH kepada Dr. Aishah selaku pensyarah subjek Olerikultur ini dan juga penunjuk ajar-penunjuk ajar kami atas ilmu berguna yang telah dicurahkan sepanjang sem ini. Lawatan ini akan kami bayar dengan laporan seperti yang telah dijanjikan. Hee ^^ doakan yang terbaik untuk FINAL :)

Adios :-h

6 003 people care:

MarelFira said...

pergi melaka makan asam pedas dia x??kat depan makhota parade..mmg terbek la yg!

♥e'in♥ said...

wah.. mesti best ek even penat..

fatalist said...

lawatan smbil belajr ni..bestya, lama x g trip cm gini..

zEri sAfEerA said...

marel: wuuu :(( x sempat sggah mane2 pon pas2. meneleh,,, hee ^^

ein: aah. sgt best :)

fareha: huhu,,,2 ah. ingat time sklh2 ork

KhatijahIbrahim said...

salam ..pandai edit gambar..he2.. suka akak tgok.. nnti akak nk upah awk je lah..

zEri sAfEerA said...

salam... ala, akak. edit simple2 j. ait, jgn ckp nk upah mcm 2. tergelak org bc. hee ;)