Pages

come with me ;;)

Saturday, January 15, 2011

buat guna air liur memang senang

hye semua. rindu mahu post entry namun apakan daya bila internet macam chipsmore :'(

kali ini, saya tak nak emo-emo dah macam dalam [entry ini]. emo itu kan tak best. tapi saya pun manusia biasa. ada masanya kita akan rasa rindu akan seseorang when i have no one to talk to. btw, thanks a lot for those who still care.

tapi tajuk entry kali ini tak kurang emo nya. isn't it? hehe :D 
tak. saya ok. emo saya tak lama. betul. tak tipu. nak tengok saya senyum bahagia tak??? 


haaa,,, kan saya dah cakap. lihat. saya tersenyum gembira di belakang :)
gambar ini ditangkap ketika on the way pulang selepas kelas pertama amali pengeluaran buah-buahan.

saya sendiri tak ada jawapan yang kukuh kenapa saya memilih untuk menjadi guru sains pertanian walhal masa sekolah dulu saya tak ambil pun subjek ini. di matrik dulu pun saya ambil sains fizikal. tak apa la. yang penting, saya masih di landasan yang betul, untuk menjadi seorang guru :)

mengimbas kembali sesi temuduga sebelum aku diterima masuk ke sini...

aku diuji oleh interviewer:
"kenapa awak pilih subjek sains pertanian untuk second choice awak sedangkan awak ambil sains tulen di sekolah dan matrik?"

fikir sekejap lalu menjawab:
"hurm,,, apa salah nya saya cuba sesuatu yang baru.
yang penting, saya mahu jadi seorang guru.
lagipun sains pertanian masih lagi dalam skop sains kan?" *aik, aku pulak tanya dia*

one of the interviewer tu pandang aku atas bawah atas bawah macam tak puas hati dan tanya:
"awak ni boleh ke pegang cangkul?" *sambil senyum sinis*

hurk??? soalan yang betul-betul memerlukan ketidakikhlasan aku untuk memberi jawapan yang jujur nampak nya.
lantas aku menjawab penuh dusta:
"ish,,, saya orang kampung je.
tak kan la tak pernah pegang cangkul walaupun saya tak pernah ambil subjek sains pertanian."

itu lah antara soalan-soalan yang sedikit menjerut leher. aku juga tak terlepas untuk buat demo mengajar:
"ok lah. saya nak tengok juga skill awak mengajar macam mana in english. awak boleh guna white board di belakang itu, ya."

tak beragak, aku bantai mengajar kimia sebab aku rasa itu saja satu-satu subjek yang masih bersisa kimia di kepala ini. muehehe :D

nak tahu apa respon dia?
"hurm,,, awak perasan tak awak mengajar terus pada topik yang susah.
awak rasa student boleh faham ke?"

kali ini hati aku saja yang mampu menjawab:
"owh. macam tu pulak.
kalau saya tahu, tak payah saya nak ajar benda alah ini.
baik saya ajar macam mana nak baca predict table saja kan?"

kakakaka :)) suka hati aku. yang penting, aku dah pun di semester ke-4. berkaitan dengan tajuk entry kali ini, buat guna air liur memang senang.
yup, sangat senang. aku boleh la kelentong bantai:
1) nak cuba benda baru.
2) saya orang kampung, mesti lah pernah pegang cangkul.

tapi bila buat guna tangan, ini lah yang jadi


guna cangkul buat batas, cangkul rumput, memang nampak senang. lagi senang bila guna air liur. tu tak cakap lagi pasal sakit segala urat sampai nak gelak pun kena control. hikhik ^^
itu lah. aku tak fikir pun bila ambil kos Bac Pendidikan (Sains Pertanian) harus jadi petani juga at the same time. hoho ^.^

apa pun, ini jalan yang aku pilih. bila lagi nak rasa hidup susah kan? at least, aku ada sesuatu yang boleh aku bangga dan hargai bila aku dah berjaya bergelar guru nanti. Insya-Allah :)
bak kata lecturer aku, degree itu tak penting. tapi apa yang lebih penting ada lah value di sebalik degree itu.


p/s: thank you so muchie much for those who had leave their footprints here,
be my follower and leave comment to my entry.
I'll pay a visit to your blog while the internet connection is still ok.
stay well and safe dear ;)

38 003 people care:

Maizatul Akma said...

e eh tangan dia melecet mesti pedih kan. hope cepat baik ye :)

zEri sAfEerA said...

maizatul: stakat ni x sakit lagi sebab belom pecah.
ye. harap2 mcm 2 la. tengs awak :)

fatalist said...

pirah ei, tangan aku pun jadi mcm mg jgk bila pgg cangkul. even pegang gerak sampah pn smpi gelembung tgn..

zEri sAfEerA said...

fareha: ye eh? hehe :D
2 ah fareha. 10 kali pgang cangkul, 10 kali jd gini. hehe :D

Redzuan Kassim said...

tangan tue manja sangat...
hehehehe...

bajiku shefi said...

wahhh.... abis tgn jd cmtu.. huhu. sy nk angkt cangkul pon xlepas rasenyer... do ur best k:)

senydream said...

alolooooo...ciamnyer cikgu ni smpa tgn jd cm ni..ermmm...p klinik neh amik krim y seswai untuk tngn tu...:)

zEri sAfEerA said...

redzuan: haaa,,, apa kata try buat nk tngok. muehehe :P

zEri sAfEerA said...

bajiku shefi: hehe :D 2 la kan. x cuba, x tahu.

tengs awak :)

zEri sAfEerA said...

issareni: nurse, wak mari ah krim yg seswai ke aku, lalink. hehe :D

senydream said...

hehe2..nanti neh...:)

niesz said...

betul3..xsalah nk cube sesuatu yg br kan.. :)

NICK IRFAN said...

sy ske jgk pertanian ni sbb boleh buat badan sihat... hehe

Redzuan Kassim said...

boleh ja....
=)
byk2 sabar

zEri sAfEerA said...

issareni: ni yg aku suke ni. hehe :D

zEri sAfEerA said...

niesz: yup, nk try 1 yg baru haruslah cekal. kan kan?

zEri sAfEerA said...

nick irfan: hehe :D bagos2. truskan bertani :)

zEri sAfEerA said...

redzuan: boleh ey? bagos2 :)
yup. harus sabar. sy kan wanita yg cekal. kakakaka :))

Ujang9897 said...

mak ai...sampai cmtue jd tangan

lalink7 said...

xpela cikgu..penat lelah nie akan dibayar dengan sgulung ijazah..

gud luck dik~

zEri sAfEerA said...

ujang: huu,,, relax ah :D

zEri sAfEerA said...

lalink7: hurm,,, betol 2... time ni x nampak agi kan...

tengs :)

ARC™ said...

wlauweh. abes tgn kene blister haha
goodluck ye :)
apsl dlu aku interview senang je

zEri sAfEerA said...

arc: haha :)) jahat gelak :P
hurm,, org teror kot. sbab 2 rs senang kan. hekhek ^^

aqish basir said...

semoga awk cepat sembuh
sakit tu sampai tgn lecet

zEri sAfEerA said...

aqish: hee ^^ dah ok ckit skrg ni :)

rieyana ynn said...

wah...tentu sakit...

ARC™ said...

xdela sebab aku interview subjek len

NICK IRFAN said...

eh! tetiba rasa seram plak tgk tangan awk tu.. skrg mcm mne dh ok ke?

zEri sAfEerA said...

rieyna ynn: x sakit sgt la kalo bia mcm 2 je

zEri sAfEerA said...

ARC: hehe :D

zEri sAfEerA said...

nick irfan: eh jgn cakap seram macam 2. konon2 la skrg ni org sbuk duk cakap pasa khurafat kan. hehe :D

NICK IRFAN said...

oh... sory2.. nk kata ape? hmm.. takut la eh! sama mcm seram jgk jd kata gerun eh! sama jgk... hehehehe

zEri sAfEerA said...

nick irfan: wakakakaka :)) ok faham2. hehe :D lawak betol

HaNa HoNeY said...

xpe..bersusah susah dlu en
t seng lenang lak...
jwpn mase intibiuw memg stylo ah
haha

zEri sAfEerA said...

hana honey: yup,,, kan2. susah2 dulu, senang2 d kemudian ari, InsyaAllah :)

hahaha :)) stylo kah? hehe :D buat2 cool kot time 2

little ain said...

terbaik di situ kak pirah. pegang cangkul. huhu

zEri sAfEerA said...

ain: kakakaka :)) gile kejam :P