Pages

come with me ;;)

Sunday, December 26, 2010

karangan panjang penghujung tahun

Hari ini birthday saya. Hah? bukan 22 Ogos ke? Haaa,,, tu ikut kalendar omputeh. Kalau ikut kalendar islam, saya lahir 20 Muharam. Hari ni la 20 Muharam kan, hehe :D 

Oleh sebab aku tak ada masa nak kongsi surprise birthday yang kawan-kawan aku buat 22 Ogos hari tu, so memandangkan dah di penghujung tahun ni, maka terasa la jugak nak imbas balik peristiwa dan kenangan dengan kawan-kawan di sebalik ulang tahun kelahiran yang lepas.

Di sini, bermula la hikayatnya...
                21 Ogos Lepas solat terawih, aku berkejar ke katilku yang TILAMnya TAK EMPUK, BESInya TERSORONG-SORONG. Argh,,,tolong... NGANTOK -_- s.a.n.g.a.t.
Su! *roomie ku*, nak pergi mana pulak tu? Owh,,, nak siapkan assignment kat bilik coursemate dia. Hee,,, tak boleh nak tidur berjemaah la. Apa pun, selamat ber’assignment’ Su. Orang belayar dulu la yup ;)

Sedang diri ini hampir hanyut ke alam pelayaran, Kak Katy *jiran depan bilik ku selaku coursemate kuu* datang menyekat lalu menawan kapal layarku bersama 2 kawannya. Bila dah berborak panjang, rasa mengantuk tadi secara automatiknya berlalu pergi bersama beredarnya ketiga-tiga individu tadi.

Hye,,, mahu tidur tapi dah tak lalu. Maka, kerja meng’usha’ Mas *roomie baruku* di sebelah yang terpisah dek divider di tengah dijalankan. Usaha murni Mas bersama coursemate nya, Ekin menghabiskan sisa-sisa subjek Kenegaraan ditumpaskan terus dengan kehadiranku di situ. Kui,,,kui,,,kui :D

22 Ogos Di klimaks percelotehan, tiba-tiba handphone ku menari riang berkadar terus dengan nada music box yang aku setkan as message tone. Namun kubiarkan saja begitu di situ memandangkan dah lama handphone ku menyepi sejak lenyapnya zaman kegemilangannya suatu ketika dulu, hee ^^.
Oleh sebab tak sampai hati melihat handphone ku berterus-terusan menari dek mesej yang masuk tak henti-henti, maka dilangkahkan juga kaki ini ke meja study.

Belum sempat membalas mesej-mesej yang masuk, pintu bilikku dikuak luas. Su dipandang tanpa perasaan. Wajah kembali dipaling ke arah skrin handphone.

ALLAH SELAMATKAN KAMU, ALLAH SELAMATKAN KAMU, ALLAH SELAMATKAN AZRI SAFIRAH, ALLAH SELAMATKAN KAMU...

Jari yang menaip terus kaku. Waaah,,, terpana sebentar dengan kehadiran group koir yang diketuai Su, iaitu Kak Jo, Wani, Kak Katy, Mas, Siti dan Shark bersama dengan hidangan spaghetti. Huuu,,, touching2. Tapi AWAS! Air liur pulak yang meleleh ni, apehal??? Hahahaha :))
Amboi Su, ni ke yang duk cakap tadi nak buat assignment. Assignment buat spaghetti yup. Terbaik. Kwang3 :D

Anyway, big hug and thanks specially goes to Su, Kak Jo, Wani, Kak Katy, Mas, Siti & Shark for the surprise birthday party, spaghetti, birthday card and wishes.

*******************************

Hurm,,, MASIH lagi berceritera pasal kejutan. Tapi yang ni lain macam sikit. 1 hari selepas tarikh birthday aku...

23 Ogos Aku, Aina dengan Bie dah plan nak siapkan lukisan isometrik pada sebelah malam nya. Oleh sebab kelas pada hari tu sampai ke petang + iman di dada kurang tebal, maka aku decide untuk tidur sekejap lepas Isyak. Apa? Solat terawih? Hurm,,, 2,3 malam kebelakangan tu aku asyik tidur lewat je. Kadang-kadang sambung terus sampai ke sahur. Tu yang aku buat cuti sendiri malam tu satu malam. Bila fikir pasal urusan dunia, memang tak akan pernah habis kan? Huh,,, rasa geram. Orang lain tak tidur malam berqiyamulail, aku pula duk siapkan assignment yang bertali arus.

Entah dah masuk ke alam mana, tiba-tiba handphone ku menyanyi lagu Fancy Pants. Aku tersentap dan berderau darah naik ke kepala bila nama Bie tertera di skrin handphone ku. Apa yang bermain di kepala aku ketika itu...
Ya Allah! Aku dah lewat nak pergi kelas ke ni???

Aku: Hello Bie.
Bie: Haa Azri. Nak buat lukisan tak?
Aku: Hah??? Pukul berapa sekarang ni?
Bie: Pukul 10. Nak buat tak? Mari la bilik Aina.
Aku: Haaa,,, jap2. Bie buat la dulu. Lepas ni orang gi ah.
Bie: Cepat sikit.
Azri: Ok.
Fuh,,, kurus semangat. Lega pun ada. Ingatkan dah pagi. Tu la, tidur tak hingat.

Dah. Cepat. Mandi. Hehe,,, baru nak mandi ;)
Mak saya kata, tak sekejap la kalau Puteri Safirah bersiram. lalalalalalala~

Bila masuk bilik nak bersiap, alamak! Dah lewat ni. Kak Katy pulak masuk.
Kak Katy: Awak tak ada kerja ke malam ni?
Aku: Ada. Saya nak gi bilik Aina la ni. Nak buat lukisan isometrik. Akak dah siap ke? *sambil kemas meja study*
Kak Katy: Belum. Tuan Haji nak tengok esok ke?
Aku: Yela kot. Eh2, entah. Tak tahu dia nak tengok bila. Tapi buat je la dulu. *duk menyusun barang-barang yang nak dibawa*
Kak Katy: Ok la.

Hee,,, dah malam-malam ni, macam biasa. Time untuk manjakan diri. Entah berapa lama pulak aku duk depan cermin. Kui3,,, dah nama lagi perempuan.

Tiba-tiba Kak Katy datang lagi...
Kak Katy: Azri. *statik berdiri kat pintu*
Aku: Yup. *tengah sapu losyen*
Kak Katy: Sini jap. Cepat.
Aku: Kenapa kak?
Kak Katy: Sini la tengok coursemate awak ni buat apa kat sana tu.
Aku: Jap2 *laju je berjalan ke pintu*

Sampai saja aku kat pintu. Laungan HAPPY BIRTHDAY diiring dengan debu putih dihamburkan di muka ni. Huwaa :(( habis la!!! Sia-sia je aku sapu losyen segala :(
Lensa kamera sana sini macam diserbu wartawan hiburan pun ada, hakhak :p. Lantas aku dibawa ke bilik Aina dengan keadaan aku yang dah bertukar warna kulit, hoho ^.^

Sepanjang perjalanan, diorang tak habis-habis duk berleter akibat lama sangat tunggu aku. Habis semua plan dah diorang guna nak kenakan aku. Last2, tu yang diorang datang serbu bilik aku. Wakakaka :)) tu la. Lain kali,  kalau nak buat surprise birthday party, cakap la kat aku awal-awal. Tak ada la aku lengah-lengah nak pergi bilik Aina tadi. Kwang3 :p

Apa pun kepada Kak Katy, Kak Nadia, Kak Tikah, Kak Dila, Kak Haifaa, Kak Noru, Dayah, Aina, Bie, Aishah & Mira... Kamu memang BEST. Tak ada kata yang boleh diungkap selain ucapan terima kasih for the prank, kue teow, cake, card and wishes. Sorry sebab tunggu lama, hehe :D
Hopefully our friendship will keeps growing with joy and happiness :)

Yay,,, Azri Safirah sekarang dah 21. Usia? Bukan lagi rahsia. Aik!!! Promo plak dia, ngee ;)
Kini aku menginjak ke satu lagi angka. Tapi tu tak bermakna aku sudah tua *nak jugak*. Sebaliknya, aku mungkin lebih matang, lebih baik dan lebih cantik. Eh TETIBA! Grrr,,, lepas baca, harap muntah. Ahaks,,, :p

zEri! Sila serius. Ok apa yang aku harap kan, mesti la semua yang terbaik kan. Namun seandainya sebaliknya yang berlaku, aku harus percaya pasti Dia sudah merancang suatu yang lebih baik dan terbaik untuk diri ini. Sesungguhnya segala ujian yang datang membuktikan kita tak pernah diabaikanNya :)

Tak lupa pada teman-teman dan kawan-kawan lain yang wish birthday aku tak kira through handphone or fb. Kau muzik di hatiku, nananana~

I may not have the most birthday wishes, but I have the birthday wishes from those I care the most, and that's all the matters. Thanks all. With love, zEri

8 003 people care:

nabilah_2908 said...

ramainya kawan2 yg sygkan kamu kan..? hehe...dua kali dpt surprise party.. ;)

lebih kurang lak kita ni..

lahir bulan 8 gak...tp 29..tahun berbeza..lebih sikit dr kamu..hehe..

nama pun dekat2..beza Z n S je.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BERTEMU KEMBALI

zEri sAfEerA said...

hehe :D hurm,,x sgka pon :)

owh... ok. sm2 August la ni yup ^^

hye Zafira :)

little ain said...

mantopppp. siap masok spaghetti lagi. ni cik ain rase tcabar nih. kene tunjuk gk kepakaran msk spagheti. huhu

happy 21st! thanks Allah for another blessed year to live.

zEri sAfEerA said...

wakakakaka :)) huh -_-' dengo tercabor 2 mcm ge nk buat lalu mlm ni. hehe :D

maseh :)

senydream said...

bertuahnyer empunyer bdan kan,ngee~~~

zEri sAfEerA said...

issareni: hahahaha :)) bertuoh ah sapa kene mandi bedok. huu

senydream said...

hehe2..kenangan sume tu..nnti lau dh msuk zamn pkerjaan xdok org doh nk maen2 ni..zman2 gni je la leh suke2 agi,huhu2...dok amik ke gambo kne mandi bdok??...xdok nmpok pon,kehkehkeh2....

zEri sAfEerA said...

kakakaka :)) ye ah ork.
mestila ade gambo. tapi censored sume. grrr ;;)